1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Румънски фермери протестират пред Европейската комисия

Румънски фермери протестират пред Европейската комисия

Посланието е: "Румънските фермери заслужават уважение!"

Делегация от румънски фермери, членове на Asociația Forța Fermierilor (AFF) (Асоциация на земеделските сили), е в Брюксел, за да бие тревога пред Европейската комисия и Европейския парламент относно трудната ситуация, в която се намират представителите на хранително-вкусовия сектор в Румъния.

Техният лозунг е: "Румънските фермери заслужават уважение!" На 30 март в Европейската комисия ще има техническа среща за обсъждане на преизчисление за подпомагане на румънските фермери, засегнати от войната в Украйна.

На 20 март първоначалното решение беше, че от бюджет от 56 милиона евро Полша ще получи 30, България - 16, Румъния - 10. Общата сума се смята за обида към усилията, положени от фермерите в Източна Европа и очевидно разпределението на тази малка сума отново е срещу Румъния, смятат протестиращите.

„Това е основната причина нашата делегация да дойде в Брюксел. Сметнахме, че преди срещата на Европейската комисия на 30 март трябва да изпратим сигнал, че румънските фермери заслужават уважение в Брюксел", каза Даниел Раду, член на AFF.

"Радвам се, че ще имам възможността да изпратя послание за трудната ситуация, в която се намират семейните ферми в Румъния", каза Валентин Попа, член на AFF.

 "Време е да изпратим мощен сигнал от столицата на Европейския съюз. Румънските фермери бяха и все още са в челните редици на европейските усилия за подпомагане на Украйна. Румънските фермери направиха жертви, отказаха се от доходите и маржовете на печалба. Тези усилия и жертви трябва да бъдат признати и оценени", каза Габи Кородеану, член на AFF.

В допълнение към споменатите публични действия, делегацията на AFF е насрочила срещи с румънски евродепутати, както и предоставяне на интервюта за представители на медиите в Брюксел. Друг важен момент ще бъде показването на същото публично послание и искане в COPA-COGECA за равно третиране на всички румънски фермери, в подкрепа на европейско ниво на законните интереси на румънския национален агро-хранителен сектор.

"Като се има предвид, че годишната вноска в COPA-COGECA се плаща изцяло от публични средства – от румънския държавен бюджет, и само малка част от румънските асоциации са включени в тази структура, считаме това за дискриминация и обида за мнозинството румънски фермери. COPA-COGECA все още има много работа за румънските фермери, за да си струва да плащат вноската от държавния бюджет с пари на всички румънци", каза Влад Маковей, президент на AFF.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.