1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Румен Порожанов: Дебатът за финансирането на ОСП трябва да остане земеделска тема

Румен Порожанов: Дебатът за финансирането на ОСП трябва да остане земеделска тема

Участниците по време на срещата се обединиха, че е много важно браншът да остане единен

„Дебатът за Общата селскостопанска политика трябва да остане земеделски. Предстоят много трудни разговори и преговори, които не трябва да се политизират“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на среща с браншови организации. На форума беше направено кратко представяне на пакета от законодателни предложения за ОСП на Европейската комисия, като участниците имаха възможност да споделят и първите си впечатления.

„Дебатът ще бъде изключително тежък. Едно от основните ни притеснения например е липсата на преходна национална помощ, която трябва да защитим“, подчерта Порожанов. „Няма да отстояваме важните теми за българското земеделие сами. В ЕС има страни със сходни интереси и ще търсим съюзници“,  категоричен бе министърът.

„Трябва да имаме балансиран подход и добро отношение.  Има  много неясноти в предложението на ЕК и повече от всякога секторът трябва да бъде обединен“, подчерта Венцислав Върбанов от Асоциацията на земеделските производители в България.

„В предложението на ЕК подкрепяме обвързването на ОСП с резултатите, но все още има много неясноти“, заяви Веселина Ралчева от асоциация „Биопродукти“. „Смятам, че въпреки намалението на бюджета, ако се действа целесъобразно може да се постигнат по-добри резултати от сегашния програмен период“, допълни тя.

От асоциацията на малинопроизводителите уточниха, че е важно да има повече яснота  в определението кои са малки и кои са големи производители.

Участниците по време на срещата се обединиха, че е много важно браншът да остане единен, за да се намери най-доброто решение, а подобни срещи да станат регулярни.  Следващата ще се проведе в рамките на Националния земеделски форум, след Съвета по земеделие в Брюксел през юли.

Презентацията от представянето на пакета от законодателни предложения може да видите тук: Презентация-ОСП

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.