1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. С информационен ден беше представен проектът „Оптимизация и електронизация на регистрите и работните процеси в БАБХ“

С информационен ден беше представен проектът „Оптимизация и електронизация на регистрите и работните процеси в БАБХ“

БАБХ поддържа 65 регистъра, чрез които се обработва информация по петте области на контрол

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проведе информационен ден за популяризиране на проект BG05SFOP001-1.016-0001 „Оптимизация и електронизация на регистрите и работните процеси в БАБХ“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския социален фонд, приоритетна ос „Административно обслужване и е-управление“.

БАБХ поддържа 65 регистъра, чрез които се обработва информация по петте области на контрол - регистрация на животните и животновъдните обекти; регистрация на обекти за производство, търговия и транспорт на храни и странични животински продукти; производство и търговия с ветеринарномедицински продукти; производство, търговия и транспорт на фуражи; пускане на пазара на продукти за растителна защита,  торове и свързаните с тях дейности и осъществяване на фитосанитарен контрол.

Целта на изпълнявания проект е подобряване на контролната дейност на БАБХ както и на административното обслужване на гражданите и бизнеса и намаляване на административната тежест, чрез подобряване на дейностите.

Проектът ще осигури тематичното обединяване и електронизиране на регистрите, поддържани от агенцията, електронизация на работните процеси и консолидиране на информационните източници. Работните процеси на централно и областно ниво, вкл. и за предоставяне на над 77 административни услуги по електронен път ще се оптимизират, чрез разработването на специализирана информационна система за управление на областите на контрол на БАБХ. Изпълнението на проекта ще допринесе значително за развитието на една от секторните системи на е-управлението - е-земеделие.

Проектът ще бъде завършен в края на настоящата година и предстои да бъде въведен в експлоатация в началото на 2024 година, което ще постави БАБХ в позицията на администрация, предлагаща всички свои услуги изцяло по електронен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.