1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Събор на млекопроизводителите и животновъдите

Събор на млекопроизводителите и животновъдите

На Старопланинския връх Шипка

Насроченият  за 20 септември и отложен заради лошото време Събор на млекопроизводителите и животновъдите у нас се провежда днес от 12.00 часа на връх Шипка. В навечерието на събирането отново не се мина без скандали.

Председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите Андриан Цаконски предложи всички председатели на браншови организации от животновъдството да подадат оставки. Той обясни, че само така може да започне обединението на представителите от животновъдния отрасъл. Според него подаването на оставки трябва да се случаи на общо събрание след днешния национален събор на животновъдите.„Ще насрочим общо събрание, на което ще поканим всички председатели на асоциации да дойдат да си подадем заедно оставките и народът да избере един и да вървим напред. Смелчаците да дойдат да хвърлят оставки, а аз моята ще я дам първи”, каза той. Според Андриан Цаконски другите три асоциации (Националната асоциация на животновъдите в България, Националната развъдна асоциация на млеко- и месопреработвателите и Браншовият съюз на животновъдите) „нямат никой зад гърба си и търсят власт и пари”.

По думите на Цаконски председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов е искал да става заместник-министър на земеделието и храните или пък директор на областна служба по земеделие и гори в Кърджали.

„Имах предложение да стана заместник-министър на земеделието и храните, но го отхвърлих”, отговори  Бойко Синапов по повод на изказването на Цаконски. Той припомни, че преди изборите от ГЕРБ (в лицето на настоящия земеделски министър) са обещали, че ще назначат кадри от браншовите организации, които ще работят пряко в управлението на страната. В крайна сметка обаче Синапов е отказал на предложението.

Синапов каза още, че не няма да присъства на събора на  връх „Шипка”, както и че не смята да си подава оставката. Според него асоциацията на Андриан Цаконски е нелегитимна.

На събота се очаква да се съберат около 500 души.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.