1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Съкращават състава на Националната ветеринарномедицинска служба

Съкращават състава на Националната ветеринарномедицинска служба

Ще бъдат съкратени около 500 души

Съставът на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) към земеделското министерство ще бъде намален с 15-20 % през следващата година, каза пред Агенция „Фокус” генералният директор на службата д-р Йордан Войнов. Така от общо 2090 служители в цялата страна ще бъдат съкратени около 500 души.

Вече е готов новият Закон за ветеринарномедицинската дейност и от приемането му ще зависи какъв бюджет ще е необходим за службата догодина. „В новия закон сме разписали, че ушните марки, които досега бяха за сметка на бюджета на НВМС, би следвало занапред да бъдат за сметка на фермерите, както е в цял свят. За ушни марки НВМС плаща по около 10 млн. лв. годишно”, каза той. Проектозаконът залага също така използването на екарисажите от фермерите след смърт на  животните им да не се поема от НВМС, както е в момента. „Не може органът, който извършва контрол върху дейността на екарисажите, съответно и да плаща за това нещо”, съобщи той.

След като неправителствените  организации дадат своето становище по новия закон, той да влезе за разглеждане в земеделска комисия в Народното събрание. Законът няма да противоречи на законодателството за бъдещата Агенция за безопасност и качество на храните, гарантира Войнов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.