1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Само 116 земеделци в Дупнишко искат субсидии

Само 116 земеделци в Дупнишко искат субсидии

В общината няма нито един крупен собственик или арендатор

 

В Дупнишко все още няма крупни земеделци, въпреки намалението на пустеещите земи, заяви началникът на Общинската служба „Земеделие и гори” в Дупница Елена Лозанова, цитирана от Е79.

„Европейските субсидии за единно плащане на обработваеми площи се получават вече трета година и през този период се регистрира намаление на пустеещите земи. В Кременик и Дяково, чиито землища са трайно пустеещи от десетки години, миналата година за първи път там бяха обработени около 600 декара. Тази година за първи път ще бъдат обработени и около 300 декара в землището на Грамаде. Земята обаче се обработва на парче и няма земеделци, които да обработват по хиляда декара”, коментира Лозанова. По думите й в Дупнишко се засаждат предимно зърнено – житни култури. За разлика от Кюстендилския район, тук не се създават трайни насаждения като черешови масиви. Тази година по европейски субсидии по схемата за единно плащане на площ в Дупнишко кандидатстват 116 земеделци за общо 5800 хектара земя. В сравнение с миналата година броят им се запазва. Някои от тях кандидатстват едновременно и за подпомагане на животновъдство.

Земеделците в Дупнишко могат да кандидатстват и за субсидия за неблагодатни раойни. В списъка за подпомагане по тази схема са всички землища с изключение на Дупница, Яхиново и Баланово.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.