1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Сателитните снимки за ортофотокартата на земите ще получим от Германия

Сателитните снимки за ортофотокартата на земите ще получим от Германия

Фирмата е одобрена единодушно

 

Германската компания „Юропиън спейс имиджинг” (European Space Imaging) е избрана да достави сателитните снимки за изработка на цифровата ортофотокарта във връзка с предоставянето на директните плащания на единица площ на земеделските производители. Комисията единодушно е гласувала за избора на германската фирма, съобщиха от министерството на земеделието. В комисията участват експерти от аграрното ведомство, Министерството на финансите, Министерството на отбраната, Министерството на правосъдието и външни експерти от Агенцията за обществени поръчки и Държавен фонд „Земеделие”.

Германската компания е единствената, която е предложила високо качество за техническо изпълнение на снимките. Нейната оферта е на стойност 3.997 млн. лв. Изискванията са съобразени с тези на Главна дирекция „Съвместен развоен център” и Главна дирекция „Земеделие” на ЕК. Останалите кандидати, подали оферти са гръцката „Аратос технолоджи”, „Геокад-93” и БАН.

С избора на фирма реално се преодолява опасността от загуба на 700 млн. лв. субсидии на площ за земеделските производители. Според министъра на земеделието Мирослав Найденов към 30 ноември ще се осигури покритие на поне 40 % от територията на страната.

Одобрено е и ново стартиране на процедурата за ново самолетно заснемане на цялата територия на страната до 2011 г. и изготвяне на нова ортофотокарта за нея (2010 г. - 60 % от страната, 2011 г. - 40 %). Предвижда се процедурата да приключи в края на тази година или в самото начало на следващата, за да се гарантира, че заснемането ще започне още през май 2010 г.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.