1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Създават Българо-сръбска търговско-промишлена камара

Създават Българо-сръбска търговско-промишлена камара

Стимул за съвместно развитие на земеделието и производството на храни в пограничния регион

Предстои учредяването на Българо-сръбска търговско-промишлена камара (БСТПК) със средства по проект съ-финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество по Инструмента за преприсъединителна помощ България-Сърбия, обяви председателят на Българския икономически форум Георги Табаков на съвместна пресконференция с Александър Миличевич, първи съветник в Посолството на Република Сърбия и Марина Христева, съпредседател на Българо-сръбската търговско-промишлена камара. Идеята за създаването на Камарата е стара, но едва сега намерихме финансиране за реализирането на проекта, уточни Табаков. Той изтъкна, че до момента не е имало подобна организация въпреки българо-сръбските икономически отношения.

Камарата ще е със седалище в София и клон в Пирот. Основната й цел е стимулиране на икономическото развитие на българо-сръбския трансграничен регион чрез насърчаване на търговския оборот и връзки между фирми от двете страни. Във фокуса на дейността й ще е и привличането на инвестиции за укрепване на конкурентоспособността и устойчивото развитие на различните икономически сектори в селищата от граничните райони на двете страни. Партньори по проекта от българска страна са Български икономически форум и Видинската търговско-промишлена палата. От сръбска страна партньори са Регионалната търговска камара в Ниш, Регионалната търговско-промишлена палата в Лесковец и Регионалната икономическа камара в Зайчар.

За членство в БСТПК са поканени всички фирми от българо-сръбския трансграничен регион, както и такива извън него, които имат интерес за правене на бизнес със съседите си. До средата на 2014 г. членството в камарата ще бъде безплатно, а след това ще се издържа от членски внос, съобщи Табаков. По думите му, въпреки огромния потенциал, обусловен от географската близост, ниските транспортни разходи, сходството на езиците, българо-сръбските икономически отношения са недостатъчно развити. По данни на Министерство на икономиката и енергетиката и туризма на България за периода 2007-2011 г. делът на българския износ към Сърбия е едва 1,1% от общия ни износ. Тези данни показват нуждата от такава структура, обобщи Табаков.

Целия материал за учредяването на Българо-сръбска търговско-промишлена камара четете в рубрика Актуално на портала

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.