1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Създават Българо-сръбска търговско-промишлена камара

Създават Българо-сръбска търговско-промишлена камара

Стимул за съвместно развитие на земеделието и производството на храни в пограничния регион

Предстои учредяването на Българо-сръбска търговско-промишлена камара (БСТПК) със средства по проект съ-финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество по Инструмента за преприсъединителна помощ България-Сърбия, обяви председателят на Българския икономически форум Георги Табаков на съвместна пресконференция с Александър Миличевич, първи съветник в Посолството на Република Сърбия и Марина Христева, съпредседател на Българо-сръбската търговско-промишлена камара. Идеята за създаването на Камарата е стара, но едва сега намерихме финансиране за реализирането на проекта, уточни Табаков. Той изтъкна, че до момента не е имало подобна организация въпреки българо-сръбските икономически отношения.

Камарата ще е със седалище в София и клон в Пирот. Основната й цел е стимулиране на икономическото развитие на българо-сръбския трансграничен регион чрез насърчаване на търговския оборот и връзки между фирми от двете страни. Във фокуса на дейността й ще е и привличането на инвестиции за укрепване на конкурентоспособността и устойчивото развитие на различните икономически сектори в селищата от граничните райони на двете страни. Партньори по проекта от българска страна са Български икономически форум и Видинската търговско-промишлена палата. От сръбска страна партньори са Регионалната търговска камара в Ниш, Регионалната търговско-промишлена палата в Лесковец и Регионалната икономическа камара в Зайчар.

За членство в БСТПК са поканени всички фирми от българо-сръбския трансграничен регион, както и такива извън него, които имат интерес за правене на бизнес със съседите си. До средата на 2014 г. членството в камарата ще бъде безплатно, а след това ще се издържа от членски внос, съобщи Табаков. По думите му, въпреки огромния потенциал, обусловен от географската близост, ниските транспортни разходи, сходството на езиците, българо-сръбските икономически отношения са недостатъчно развити. По данни на Министерство на икономиката и енергетиката и туризма на България за периода 2007-2011 г. делът на българския износ към Сърбия е едва 1,1% от общия ни износ. Тези данни показват нуждата от такава структура, обобщи Табаков.

Нейната функция ще бъде особено полезна за фирмите и секторите от селското стопанство в трансграничния регион и за двете страни, подчерта първият съветник в Посолството на Република Сърбия Александър Миличевич. Важното е обаче да се съсредоточим, не в износа на суровини, а на храни, произведени от тях. България в това отношение може да се възползва от създадените клъстери и договорите на Сърбия за износ на стоки от хранително-вкусовата индустрия за трети страни. България ще от своя страна ще й бъде в услуга с опита си да усвояване на евросрества с проекти в земеделието и преработвателната индустрия, в прилагането и спазването на евростандартите за един бъдещ период, когато и западната й съседка ще стане част от голямото европейско семейство. Така Камарата определено ще подпомага развитието на съвместен бизнес в пограничния регион. Тя ще съдейства за намиране на сръбски партньори на български фирми, ще организира изложения, ще прави маркетингови проучвания. „Има много възможности за съвместно развитие на селско стопанство, производството на храни, туризъма и всички сектори на икономиката, в които двете съседни страни намират своето взаимноизгодно сътрудничество”, потвърди Георги Табаков. По думите му „има потенциал за свързване на малки и средни предприятия около границата заради близкия език и традиции, защото обичаме кухнята и ракията”. Първоначалната цел на камарата е да набере членове, допълни съпредседателят й от българска страна Марина Христева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.