1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Шотландски фермер е признат за виновен заради незаконно наемане на български работници

Шотландски фермер е признат за виновен заради незаконно наемане на български работници

Дейвид Лесли от Пъртшир е първият разследван и наказан работодател в Обединеното кралство за нарушаване на Закона за лицензирането

Шотландският фермер Дейвид Лесли е признат за виновен за незаконно наемане на 250 български работници, съобщи пресцентърът на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) съобщи vesti.bg. Фирмата "Дейвид Лесли фрутс" е глобена с някакви си 500 лири, твърдят от министерството като цитират сайта на телевизия "Ес Ти Ви".

Дейвид Лесли от Пъртшир е първият разследван и наказан работодател в Обединеното кралство за нарушаване на Закона за лицензирането.  Скандалът избухна през 2008 г., когато след проверка на британската гранична агенция стана известно, че Лесли е държал наетите от него български работници за бране на ягоди при неприемливи за живот и работа условия и им е заплащал изключително малко за положения от тях труд.По този начин Дейвид Лесли е нарушил законите за защита на чуждестранните работници в страната. Тогава берачите на ягоди бяха върнати в България с автобуси, а разноските - 19 хил. лири стерлинги, бяха платени от собственика на фирмата.

След скандала през 2009 г. е било договорено сътрудничество между Главна инспекция по труда и британската Служба за лицензиране на фирми за временно наемане на работа, което предвижда подписване на Споразумение за обмен на информация.Необходимостта от такова споразумение е предизвикана от инцидентите, при които не се спазва на законодателството от страна на български посреднически фирми, български и английски работодатели.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.