1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще бъде ли намален ДДС за хлебопроизводителите

Ще бъде ли намален ДДС за хлебопроизводителите

Въпросът с диференцираната ставка се поставя и от зърнопроизводителите

Хлебопроизводители от цялата страна настояват държавата да намали ДДС-то за хляба наполовина. Според тях ставка от 10 на сто ще помогне да се избегнат масови фалити в бранша, а цената на хляба дори може да се понижи.

Счита се, че от това ще спечели предимно крайният  потребител.

Идеята на хлебопроизводителите е държавата да намали ДДС-то наполовина по цялата верига – зърно, брашно, хляб. Според тях, по този начин крайната цена за потребителите, може да се понижи с повече от десет стотинки и ще има силен социален ефект.

„Хубаво е да се направи една точна сметка, какво ще загуби и какво ще спечели държавата от това нещо, защото с даването на еднократни помощи не се решават проблемите, а това ще бъде една постоянна помощ, отстъпвайки тези пари в полза на населението това ще е една постоянна и целогодишна помощ за в бъдеще”, казва Костадин Георгиев, собственик на малка фурна за хляб в Монтана.

Въпросът с диференцираната ставка се поставя и от зърнопроизводителите, които припомнят, че ниският ДДС ще изкара на светло фирмите, които сега продават нелегално продукцията си, без да плащат данък на държавата. Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, твърди че 40% от сектора е в сивата икономика.

Пак според нея падането на ДДС в Румъния може да доведе до заливане на българския пазар с евтин хляб.

От 1 септември цената на хляба там е понижена със 7%, при 9% диференцирана ставка на хляба. Прекият потребител почувства веднага разликата, тази цена ще бъде стабилна и никакви фактори не биха повлияли за нейното покачване.

В седмичната анкета на Agro.bg потребителите са гласували ясно разграничавайки се в 2 групи:

50 % считат, че намаляването на ДДС ще накара сектора да изсветлее, а останалите 50% са на мнение, че това ще повиши приходите в бюджета от данъци.

Тук въпроса е не защо трябва да се намали ставката на ДДС върху хляба, а кога, тъй като доводите на хлебопроизводителите изглеждат  напълно разумни. Правителството обаче отказва упорито, като не дава обяснения защо. Може би наистина се опасява и от други желаещи нисък ДДС.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.