1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще бъде открит център за тестване на земеделска техника

Ще бъде открит център за тестване на земеделска техника

Това е част от промените в Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника

Да се обединят центровете за тестване на земеделска, горска техника и резервни части в Русе и Пловдив с Контролно-техническата инспекция към земеделското министерство. Това е една от промените, които се предвиждат в Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, който Комисията по земеделие в Народното събрание прие на първо четене. Целта на обединяването е да се изгради единен център за изпитване на земеделската техника. Така ще се подобри обслужването на клиентите и ще се намалят разходите за заплати служители с еднакви функции в дирекцията и центровете.

Ако се създаде единен технически център, ще се решат проблемите при изпитване и сертифициране, които бизнесът с производството и търговията със земеделска и горска техника има в момента. В България трябва да има един добре оборудван изпитателен център. Трябва да бъде намерена форма и начин да може тази единица да бъде с достатъчно привлечени европейски средства, за да може това да се прави. За да могат съответно да се привлекат близките страни, които са твърде напреднали в производството на селскостопанска и горска техника, която да се тества в България, това заяви Георги Георгиев, изпълнителен директор на Контролно-техническата инспекция.

Другата цел е да се намали персоналът. Това ще намали разходите по програма „Земеделска техника”, заместник-аграрният министър Георги Костов допълни, че функцията на контролно-техническите центрове ще се запази и тази дейност ще продължи да се извършва.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.