1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще бъде внесен сигнал в прокуратурата за нарушения на Нихат Кабил

Ще бъде внесен сигнал в прокуратурата за нарушения на Нихат Кабил

Снимка:

През 2005 г. от бюджета на МЗХ са били прехвърлени 1.5 млн. лв. на частна фирма

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще внесе сигнал в прокуратурата за нарушения на бившия земеделски министър Нихат Кабил във връзка с отпускането на 1.5 млн. лв. на “Болгарпродукт” АД. Това обяви министър Найденов в отговор на репортери за разследване на Румяна Пенкова от в. „Труд” със заглавие „1.5 млн. лв. киснат в куха фирма”. Той обясни, че данните в разследването се потвърждават и от Инспектората на министерството и след подготовката на доклад ще бъдат предадени до дни на прокуратурата. Според министър Найденов акционерите в „Болгарпродукт” ги няма, няма дивиденти, лихви и самото дружество не е извършвало никаква дейност.

През 2005 г. от бюджета на МЗХ са били прехвърлени 1.5 млн. лв. на частна фирма. Това е станало по предложение на бившия министър Нихат Кабил и с одобрението на 2 правителства - на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев, показва разследването на “Труд”. Парите са вкарани в банкова сметка на “Болгарпродукт” АД. Дружеството е създадено целево - за да участва в смесена българо-руска фирма за изграждане на дистрибуционен център за продажба на селскостопанска продукция в близкия до Москва град Подолск.

По предложение на Нихат Кабил на 29 юни 2005 г. Сакскобургготски подписва ПМС № 134, с което дава съгласие за придобиване от страна на държавата, чрез бюджета на МЗГ, на акции от капитала на “Болгарпродукт” АД-Хасково, на стойност 1 500 000 лв. във връзка с увеличаване капитала на дружеството. В постановлението се казва, че парите се ползват за маркетингово проучване, изработване на идеен проект и т. н. и за изграждане на дистрибуционен център за търговия с български храни и напитки в град Подолск, Московска област. На 2.12.2005 г. с подписа на бившия финансов министър Пламен Орешарски се коригира бюджетът на МЗГ с 1,5 млн. лв., като се намалява издръжката на ведомството, а парите се вкарват в банкова сметка на “Болгарпродукт” - Хасково.

През лятото на 2008 г. с банков документ се установява, че от 1,5 млн. лв. са останали 1,373 млн. лв. Както и че няма и следа от лихвите, които са били не по-малко от около 80 000 лева годишно, пише в разследването. Междувременно в Москва от четирима руски граждани - физически лица, се регистрира “Союзпродукт” дружество, което трябва да бъде партньор на “Болгарпродукт” в бъдещия център в Подолск. На 23 май 2006 г. двете дружества - българското и руското, регистрират в Русия съвместното “Болгарсоюзпродукт” АД. Руското дружество се е занимавало единствено с тежката задача да осигури от администрацията на Подолския регион отреждането на аренда в полза на “Болгарсоюзпродукт” върху 50 000 кв. м (50 дка) за градеж на дистрибуционен център. След огромни усилия и перипетии това става - на 25.08.2008 г. с постановление № 2109 на местното правителство. Теренът се намира близо до село Жданово. Но възниква друг проблем. От “Союзпродукт” заявяват, че са дотук - земята и арендата върху нея за 49 г. са узаконени. Но до момента за разни процедури, услуги са дали $ 2,5 млн. И си искат тези пари от българската страна. И повече не желаят да участват в съвместното дружество. Затова предлагат българската страна да изкупи техния дял и да прави нататък каквото иска. Действително имат претенции за 2.5 млн. долара, каза министър Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.