1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще предложат нова схема за данъчното облагане в животновъдството

Ще предложат нова схема за данъчното облагане в животновъдството

Снимка:

Протестиращи фермери поискаха промяна в данъчното законодателство за сектора

Сегашният начин на облагане на доходите на животновъдите ще важи само за доходите им от 2010 година. Ще бъде предложена нова схема за облагане на принципа, по който се облагат фирмите. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов в отговор на протестиращите фермери. Те поискаха промяна в данъчното законодателство за сектора.

Министър Найденов обясни, че в момента експертна група разработва нова схема за облагане на доходите на животновъдите, която ще бъде предложено като законодателно решение от тази година.

Конкретното предложение е ако оборотът на една ферма е до 50 000 лв., да се облага само печалбата. Ако е над тази сума, животновъдите да бъдат облагани по ДДС. Земеделският министър заяви още, че за 2011 година са предвидени по-големи субсидии на животновъдите на обща стойност 120 млн. лв. или с 8 млн. лв. повече от миналата година.

До три месеца се очаква и нотификация от Европейската комисия, с която се разрешава на правителството да отдели около 15 млн. лв. като държавна помощ за компенсиране на акциза на горивата. Така ще изпълним и това искане на животновъдите, допълни Найденов. По думите му днешният протест може да се разглежда като политическа провокация от страна на БСП, тъй като минути преди протеста членове на партията са се срещнали с организаторите му.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.