1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Шуменският окръжен съд осъди земеделски производител за опит да източи средства от еврофондовете

Шуменският окръжен съд осъди земеделски производител за опит да източи средства от еврофондовете

Данните за 14 от подадените парцели са неверни

Шуменският окръжен съд осъди 39-годишния земеделски производител и студент Даниел Пенчев на пробация предаде ШУМ.БГ. Мъжът се призна за виновен в това, че опитал да източи средства от еврофондовете и получи наказание под минимума, предвиден в закона. Съдът му наложи задължителна регистрация по настоящ адрес и срещи с пробационен служител за срок от 1 година, 150 часа обществено полезен труд, както и глоба в размер на 600 лв.

На 13 май 2008 г. Даниел Пенчев подал в Областната разплащателна агенция на Държавен фонд “Земеделие” заявление за подпомагане на площ от близо 170 дка. Той посочил 24 парцела във Велики Преслав и селата Кюлевча, Нова бяла река и Конево като обработваеми. При проверката обаче се оказало, че данните за 14 от тези парцели са неверни. Част от 5 парцела, за които Пенчев съобщил, че са засети със зърнено-житни култури се оказали необработваеми, а другата им половина била засята със слънчоглед. Проверяващите се натъкнали и на стари орехови насаждения.

Независимо, че се призна за виновен по повдигнатото му обвинение Даниел Пенчев каза, че не бил наясно как се попълва заявлението и предполагал, че трябва да напише всички земеделски земи, които притежава. “Това е формално престъпление, от което не е настъпила никаква вреда”, заяви пък неговият защитник. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Варненския апелативен съд.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.