1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Случаи на салмонелоза в ЕС, причинена от сирийски сусам

Случаи на салмонелоза в ЕС, причинена от сирийски сусам

Kонтаминираните продукти са били достъпни на европейския пазар за повече от две години

За случаи на салмонелоза в Европейския съюз, причинена от сусам, съобщава Европейската агенция по безопасност на храните. От анамнезите на пациентите става ясно, че всички са консумирали халва или тахан с произход Сирия.  
 
Близо половината случаи са установени при деца под 10-годишна възраст. Те са и повече от половината заболели, за които се е наложило болнично лечение. От януари 2019 в пет държави от Европейския съюз е имало общо 121 случая на салмонелоза, съобщава Европейската агенция по безопасност на храните. Проверката показва, че за периода от ноември 2019-та до сега от всички внесени от Сирия пратки със сусамови продукти 14 са показали положителен тест за различни щамове на салмонелоза. Всички продукти са били опаковани още преди доставянето им в Европа, което предполага, че са били замърсени на по-ранен етап.
 
Появата на заболели от салмонелоза хора доказва, че контаминираните продукти са били достъпни на европейския пазар за повече от две години, изтъкват от Агенцията. Това е довело до сериозен риск за здравето и до тежки заболявания, наложили лечение в болница.
 
Въпреки допълнителните контролни мерки, въведени през август миналата година, нови случаи продължават да се появяват. От ЕФСА предупреждават, че внесените от Сирия сусамови продукти са с дълъг срок на годност, което означава, че има вероятност все още да са в търговската мрежа или в домакинствата. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.