1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Собствениците на гори изостават с агросубсидиите

Собствениците на гори изостават с агросубсидиите

Ресурсът за горския сектор надхвърля 100 000 000 евро

Общините и частните собственици на гори изостават с подготовката на проекти за субсидиране по програмата за селските райони. Докато държавните стопанства за шест месеца са изработили и предали близо 60 проекта за залесяване и възстановяване на горите от пожари, останалите горовладелци не са депозирали в Разплащателната агенция нито един проект, сочи анализ на Държавната агенция по горите, представен на семинар за възможностите за финансиране от програмата за селските райони.

До 2013 г. ресурсът за подпомагане в горския сектор надхвърля 100 млн. евро. Освен за първоначално залесяване на неземеделски земи и възстановяване на гори, кандидатите за субсидии могат да подават документи по още две мерки - за подобряване на икономическите дейности в горите и за добавяне на стойност към земеделски и горски продукти. Последната мярка засяга частично частните горовладелци и общините, защото този ресурс е насочен основно към земеделските производители. Средствата по тази мярка достигат 300 млн. евро, но от тях за горския сектор са предвидени около 20 млн. евро основно за отглеждане на горски плодове и други култури.

Големи са възможностите за поддържане на млади насаждения и гори до 40 години, за покупка на техника по мярката за подобряване на икономическите дейности. Практиката в страните от Евросъюза показва, че кандидатите трябва да се обединяват в горски сдружения, затова и по линия на Германското техническо сътрудничество е реализиран проект за създаване на подобни сдружения в Смолянско. Прогнозите на агенцията по горите е, че до 2013 г. в резултат от европомощта ще бъдат залесени 100 хил. дка гори, а близо 10 хил. частни горовладелци и 100 малки общини ще получат инвестиционна подкрепа за реализиране на проекти в горите.

 

 

Етикети гори, субсидии
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.