1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Собствениците на земя под аренда ще могат да я продават

Собствениците на земя под аренда ще могат да я продават

Депутатите-вносители обясниха, че при гледането на предложението между първо и второ четене ще предложат срокът от 30 дни да бъде намален на 15 дни.

Вчера (03.06.2010 година) земеделската парламентарната комисия реши, че собствениците на земи ще могат да ги продават, въпреки че те са под аренда, предаде БГНЕС цитирана от Econ.bg.

Комисията одобри предложението на председателя на комисията Десислава Танева и депутатите Стоян Гюзелев и Димитър Аврамов за създаването на член 4А в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Според новия член собственик на земеделска земя може да я продаде на трето лице при положение, че е предложил на ползвателя, с когото има сключен договор за аренда или наем за срок от 4 и повече години, вписан в Службата по вписвания, и по него са изплатени всички дължими арендни или наемни вноски за периода на изпълнението му, да закупи земеделската земя.

Това ще може да става и при положение, че ползвателят не е приел предложението в срок от 30 дни от получаването му, което се удостоверява с клеймото на обратната разписка или по друг подходящ начин, както и когато собственикът представи декларация пред нотариуса, че ползвателя не е приел предложението по или ако го е приел има неиздължени арендни и/или наемни вноски.

Депутатите-вносители обясниха, че при гледането на предложението между първо и второ четене ще предложат срокът от 30 дни да бъде намален на 15 дни.

Въпреки възраженията на Стефан Асенов от Асоциацията на собствениците на земи, че член 4А нарушава конституционните права на собствениците на земи, депутатите подкрепиха предложението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.