1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Софийска градска прокуратура е започнала разследване срещу бивши длъжностни лица от МЗХ

Софийска градска прокуратура е започнала разследване срещу бивши длъжностни лица от МЗХ

Пиарките на ексаграрния министър Мирослав Найденов спечелиха обществена поръчка на стойност 50 хил. лв.

След близо двегодишно забавяне из три инстанции Софийската градска прокуратура най-сетне е започнала разследване за спечелената от пиарките на бившия аграрен министър Мирослав Найденов - Кристина Спасова и Лора Димитрова, обществена поръчка на стойност 50 хил. лв. Тя е за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) във "Фейсбук" и "Туитър". Това съобщи пред "Сега" градският прокурор на София Христо Динев. Разследването обаче не е срещу Спасова и Димитрова, а срещу длъжностни лица от земеделското ведомство. Динев отказа да отговори дали обвинението е срещу конкретен човек или срещу неизвестни извършители. "С оглед запазването на данни и факти от разследването повече информация не мога да дам", заяви той.

Скандалът с двете дами, които работеха в Агенцията по безопасността на храните, избухна през август 2012 г. след разследване на "Сега". От записаните в дома на бившия премиер Бойко Борисов разговори между него, Найденов и бившия градски прокурор на София Николай Кокинов пък стана ясно, че Спасова е играла сериозна роля при писането на изисквания за обществени поръчки, по които са давани пари на медии. Самият Найденов призна, че всички, които са вземали суми от него, сега го "правят на маймуна". Едновременно с това обаче ексминистърът много се притесняваше разследващите да не се разровят около Спасова, защото ще "стане страшно". На същото мнение бе и Борисов. На няколко пъти във въпросния запис се чува как предупреждава Найденов да се оправи със Спасова, която можела да го натопи по "най-безобразен начин".

Случаят с пиарките стана повод и за разследване от страна на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Въпреки това през последните 2 г. градската прокуратура демонстрираше очевидно нежелание да се захване със случая. Първоначално прокурор Калина Накова отказа да образува досъдебно производство. Но отказът й бе отменен последователно от апелативната и Върховната касационна прокуратура (ВКП). От ВКП дори бяха дадени инструкции да се започне разследване още през октомври м.г., което градските обвинители се правеха на нечули няколко месеца.

Това не е единственото разследване, свързано с Мирослав Найденов. През март м.г. той бе обвинен за три престъпления. Първото е, че през октомври 2010 г. обещал 200 хил. лв. подкуп на шефа на Фонд "Земеделие" Светослав Симеонов, за да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на две фирми - В.Д.В. 007 ЕООД и "Мелком" ООД. Второто е, че на 2 ноември 2010 г. принудил Симеонов да подпише сигнал до бившата шефка на прокурорския инспекторат Малена Филипова, в който да се оплаче от систематичен натиск и заплахи върху него от бившия изпълнителен директор на фонда Калина Илиева и от прокурора Красимир Тренчев. Третото провинение е, че Найденов е използвал служебното си положение, за да уреди с обществена поръчка собственика на "ЧЕХ - Йосиф Новосад" ООД. Към момента от прокуратурата отказват подробности за това дело.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.