1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Софийска районна прокуратура повдигна обвинения на шефовете на "Напоителни системи"

Софийска районна прокуратура повдигна обвинения на шефовете на "Напоителни системи"

Назначена е комплексна технико-икономическа експертиза

Изпълнителният директор на "Напоителни системи" Стайко Ганчев е обвинен за съзнателно сключване на неизгодна сделка. Заедно с него са обвинени и членовете на борда на директорите на същото дружество – Георги Харизанов и Радослав Чеглайски, съобщиха от Софийската районна прокуратура (СРП).

Разследването срещу тримата задържани е образувано на 30 септември 2013 г. и до момента са разпитани седем свидетели, назначена е комплексна технико-икономическа експертиза. Стайко Ганчев, Георги Харизанов и Радослав Чеглайски са задържани за 72 часа.

Според информацията на 2 ноември 2011 г. в София е било проведено заседание на съвета на директорите на "Напоителни системи" ЕАД. На него тримата решили да бъдат бракувани 100 000 тона скрап от черни и цветни метали - части от съоръжения, използвани за напояване на земеделски земи в цяла България. Продажбата е трябвало да бъде направена чрез Софийската стокова борса до 31 декември 2012 г. на най-високата цена на тон, предложена на сесията на борсата.

Според прокуратурата, в началото на ноември 2011 г. Ганчев е сключил договор за поръчка с борсов посредник от Софийската стокова борса, от която е произлязла значителна вреда за предприятието, а деянието представлява особено тежък случай.

От борсовия посредник били сключени две сделки - една за продажба на 500 т скрап от черни метали на цена 200 лв. за тон, а другата - за продажба на 1500 т скрап на цена 270 лв. за тон. Металите са продадени на цени, значително по-ниски от средната пазарна цена на метали от същия вид и качество. Дори разходите по демонтажа били за сметка на увреденото дружество.

От прокуратурата определят случая като особено тежък заради необходимостта от парични средства за дружеството и тежкото му финансово състояние. Престъплението е нарушило нормалната работа на дружеството за изпълнение на целите и задачите, свързани с подпомагане на дейността на Министерството на земеделието и храните по провеждането на държавната политика на страната в областта на селското стопанство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.