1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Софийският градски съд гледа делото срещу Марио Николов

Софийският градски съд гледа делото срещу Марио Николов

Делото е за източване на средства по САПАРД

Освен Марио Николов обвиняеми по делото са и Марияна Николова, Радмил Петров, Иван Иванов, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова, Лазарина Георгиева, Валентин Ангелов и Григор Главев.

Аферата за източването на европейските фондове за земеделие, започнала от групата "Марио Николов-Людмил Стойков", се разрасна до 20 млн. евро. Това съобщи Волфганг Шмитц, говорител на германската Митническа криминална служба и член на комуникационната мрежа на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Разследването продължава до днес и са открити участници в схемата в още няколко държави от Европейския съюз, сред които Литва и Румъния, обясни Шмитц. Данните показвали, че "мозъкът" на престъпната схема за източване на еврофондовете чрез представянето на стари машини за нови е в Германия. Именно Митническата криминална служба, за която работи Шмитц, започна да разплита аферата с помощта на ОЛАФ, като отначало откри само българската схема, при която са източени 7.5 млн. евро от САПАРД. Мисля, че освен двете присъди на германски граждани трябва да очакваме нови, заяви Шмитц. През октомври 2008 г. областният съд в баварския град Аугсбург осъди германците, участвали в измамата. Улрих Райзахер и Михаел Енгелхард са издали фактури със завишени цени за машините, с което са нанесли щети за 1.9 млн. евро. Първият получи присъда от 2 години и 9 месеца затвор, а вторият - девет месеца условно, след като направиха самопризнания.

Делото срещу Марио Николов продължава днес, като последните заседания по процеса не се състояха, заради заболявания на подсъдими и адвокати. Делото, което тече на първа инстанция от две години, е наблюдавано с голям интерес от Европейската комисия.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.