1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Спад от близо 4 % очакват при световната реколта от рапица през новата стопанска година

Спад от близо 4 % очакват при световната реколта от рапица през новата стопанска година

След валежите през последните дни в Канада, реколтата в страната се оценява на малко над 20 милиона тона

Спад от близо 4 процента до 72 милиона тона очакват от Международния съвет по зърното при световната реколта от рапица през новата стопанска година. Причината за песимизма на лондонските експерти са по-слабите добиви в Европейския съюз, Австралия и Канада.

Спад на реколтата в Европа ще има най-вече в Германия, Франция и Полша. В резултат тазгодишното производство на маслодайната култура в Европейския съюз ще бъде с 10 процента по-слабо и ще достигне едва 20 милиона тона. По-добри са прогнозите за Черноморския регион, макар и там да очакват по-ниски добиви. Украинските стопани ще приберат 2,6 милиона тона, но това се дължи основно на разширените площи.

След валежите през последните дни в Канада, реколтата в страната се оценява на малко над 20 милиона тона. Макар и коригирана нагоре, прогнозата показва спад от 2 процента спрямо миналата година. За Австралия се очакват 3,3 милиона тона, с една десета под резултата от 2017-та.

През 2018/19-та глобалното потребление на рапица ще достигне 74 милиона тона. От тях на Китай се падат 20 милиона тона  - заради търговската война с Вашингтон, Народната република ще внася по-малко американска соя.

В резултат на нарасналото потребление и по-слабата реколта световните запаси в края на периода ще паднат до малко над 5 милиона тона, прогнозират експертите. Това е с 25 процента по-малко, отколкото година по-рано.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.