1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Специални правила за агросектора в Австрия

Специални правила за агросектора в Австрия

По думите на Елизабет Кьостингер селското стопанство е системно релевантно, тъй като осигурява прехраната на гражданите

В понеделник Австрия влезе в пълен локдаун за минимум 20 дни. От правителството във Виена обявиха, че за селското стопанство ще важат специални правила, които освобождават сектора от редица ограничения.
 
По думите на земеделският министър Елизабет Кьостингер селското стопанство е системно релевантно, тъй като осигурява прехраната на гражданите. Затова по време на локдауна в сектора ще се прилагат инструментите за икономическа подкрепа, разработени през последните две години.
 
Така например в затворени работни помещения – обори, преработвателни цехове и други – няма да важи задължението за носене на маска, за разлика от други сектори на икономиката. Отпада и забраната за напускане на жилището, освен за посещение на хранителен магазин или аптека. Така че фермерите и техните работници ще могат да се грижат за животните и своите земи.
 
Производителите на хранителни продукти и фермерските магазини за  директни продажби по дефиниция са системно релевантни и няма да бъдат затваряни. Разрешени са и пазарите на открито, като там трябва да се спазват строги хигиенни предписания. Остават възможни и търговете за селскостопански животни, както и продажбата на посевен материал, фуражи и торове. Когато тези продажби са на закрито, клиенти и търговци трябва да имат зелен сертификат и да носят маски. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.