1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Среща на аграрния министър с регионалните структури на МЗХ и земеделски производители от Благоевград

Среща на аграрния министър с регионалните структури на МЗХ и земеделски производители от Благоевград

До края на годината ще бъде сформирана Агенция по безопасност и контрол на храните

Министър Мирослав Найденов се срещна с ръководствата на всички регионални структури на МЗХ и земеделски производители от Благоевград. По време на срещата министър Найденов съобщи, че новият изпълнителен директор на ДФ „Земеделие” Калина Илиева е поискала одит от Сметната палата за работата на предишното ръководство. Министърът припомни още, че в момента текат проверки в областните служби по земеделие, като предстоят да бъдат направени проверки и в общинските служби.

Министър Найденов се запозна с проблемите в ежедневната работа на земеделските служби в област Благоевград. Той посочи, че има резерви  по отношение дейността на определени служби, като даде за пример Националната служба за съвети в земеделието, която предстои да бъде преструктурирана. Той подчерта, че целта на реформите в службите, е земеделските производители да бъдат по-добре информирани относно  възможностите за подпомагане, които предоставя ЕС.

Министър Найденов коментира още, че заплатите в общинските служби по земеделие са обидно ниски и обеща това да бъде коригирано. Друг проблем, който бе разискван по време на срещата, е раздаването на мери и пасища на хора, които не отглеждат животни, за което в момента тече проверка. Министър Найденов изрази надежда, че областните управители ще контролират за вбъдеще раздаването на мери и пасища. Той посочи, че новото ръководство на МЗХ прави всичко възможно да се изчистят проблемите, свързани с преките плащания и да започнат и плащанията на глава животно.

Друг проблем, за който алармира министър Найденов е това, че от около 22 държавни помощи предишното ръководство на министерството е нотифицирало досега само една пред ЕС. Той информира, че екипът на зам.-министър Цветан Димитров работи в момента в тази посока за нотифициране на повече държавни помощи, които да подпомогнат земеделските производители.

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов обясни бъдещия регламент във връзка с етикетирането на храните, с който производителите се задължават да пишат текста с по-едър шрифт. Регламентът предстои да бъде внесен за разглеждане в Европейския парламент.

До края на годината ще бъде сформирана Агенция по безопасност и контрол на храните, информира министър Найденов за намеренията си.  Приоритет на агенцията ще бъде контролът върху качеството на храните а не само тяхната безопасност, уточни той, като посочи, че България е единствената страна член, която няма агенция по храните.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.