1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Стачкуващите ще обсъждат график за пропускане на камионите през ГКПП Кулата

Стачкуващите ще обсъждат график за пропускане на камионите през ГКПП Кулата

От Министерството на икономиката също отвориха горещ телефон

Гръцките фермери поеха ангажимент да обсъдят график за пропускане на всички камиони през ГКПП Кулата. Това каза пред Агенция „Фокус” Лъчезар Иванов временно изпълняващият длъжността генерален консул на България в Солун. „Нашите камиони са около 130, разделени на три групи. Едната е спряна преди кръстовището на Кукуш от страна на пътя за Кукуш, другата е спряна преди кръстовището за Сидирокастро и третата, около 60 камиона, са спрени на магистралния участък преди самия пункт. Имаме камиони, които са тук от понеделник вечерта. Разговарях с началника на полицията, за да им осигурят сандвичи в следващите два-три часа. Няма химически тоалетни. Разговарях и с представители на стачниците, за да намерим някакво разрешение на проблема, който е сериозен за нашите съграждани”, заяви Лъчезар Иванов.

От Министерството на икономиката също отвориха горещ телефон. Фирмите, претърпели загуби заради блокадата на българо-гръцката граница, могат да подават информация за тях на тел. 0800 15 665 или на е-mail hotline@mee.government.bg , съобщиха от ведомството. На тези адреси ще бъдат приемани данни за остойностени преки и косвени загуби на производствени предприятия, търговски и туристически фирми вследствие на закъснели или нереализирани доставки, неосъществени туристически пътувания и други. Информацията ще се обобщава в създадения вчера кризисен щаб под ръководството на зам.министрите на икономиката, транспорта и земеделието Иво Маринов, Камен Кичев и Георги Костов. На по-късен етап предстои данните да бъдат предадени на Европейската комисия. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма изпрати писма до 43 браншови организации с молба за съдействие в тази посока. Те също могат да изпращат информация за загубите на своите членове, вследствие на блокадата.

Няма логика гръцките фермери да решават собствените си проблеми, ощетявайки българските си колеги. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в кулоарите на парламента във връзка с блокадата на българо-гръцката граница. Да се надяваме наистина бързо да се реши този проблем, защото в условията на такава тежка икономическа криза не можем да си позволим такива загуби. Към момента около или над 3 млн. евро са загубите за България от блокадата, обясни Найденов. Около 12% е стокообменът на България с Гърция от общия стокообмен на страната ни. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов от парламентарната трибуна. По думите на министъра през януари 2009 г. земеделската продукция от България за Гърция е бил на стойност 44 млн. евро, а от Гърция за България - 36 млн. евро. Гърция е най-важен търговски партньор на България, каза той. Според министър Найденов блокадата може да продължи много дълго. Той обясни, че още в началото на проблема веднага е поискал среща с гръцкия министър на земеделието за повече информация. Гръцките фермери пък с писмо са се обърнали към българските фермери с искане да ги подкрепят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.