1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Станаха известни новите носители на наградата “Зооинженер на годината”

Станаха известни новите носители на наградата “Зооинженер на годината”

Снимка:

За първи път се присъждат две награди – за селекционер и предприемач

На 8 декември 2009 г. Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството /ИАСРЖ/ съвместно с Националния съюз на зооинженерите в България за трети пореден път връчи наградата “Зооинженер на годината”. На тържествената церемония присъстваха Десислава Танева – председател на парламентарната земеделска комисия, зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, депутати, представители на аграрната научна общност, както и изявени специалисти в областта на животновъдството от цялата страна.

На пресконференция по повод на събитието изпълнителният директор на ИАСРЖ каза, че в съответствие със строгите правила, по които е направен изборът, а именно номинираните да са зоонженери с практически опит, да са допринесли за развитието на българското животновъдство през последните години и чрез дейността си да са съдействали за издигането престижа на зооинженерната гилдия са били издигнати шест кандидатури. Тъй като работата в животновъдния сектор е многостранна, организаторите са взели решение престижното отличие вече да се присъжда в две категории - селекционер и предприемач.

Директорът на Комплексната опитна станция в Смолян ст. н. с д-р Цонка Оджакова завоюва приза “Зооинженер на годината”, като изявен специалист в областта на селекцията. Научната проблематика на нейните изследвания е свързана с усъвършенстването на Родопския цигай, както и с поддържането и съхранението на автохтонните породи овце в района на Родопите.

Наградата “Зооинженер на годината” бе присъдена и на предприемача Кольо Колев, чиито фирми развиват дейност на територията на Стара Загора и Бургас. Първата си фирма той създава още като студент през 1994 г. Днес участва много частни компании, свързани не само с животновъдството. В тях работят много зооинженери, на които се дава възможност за професионална реализация, включително и чрез безплатни консултации на животновъдите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.