1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Стартира първото заседание на работната група за изменение и допълнение на Закона за горите

Стартира първото заседание на работната група за изменение и допълнение на Закона за горите

Инж. Мирослав Маринов: Трябва да търсим и решение на проблема с горите в земеделските територии, защото той е от изключително значение за сектора

Обществото очаква от нас принципни промени в управлението на горите, които да гарантират, че ще ги ползваме по обществено полезен и прозрачен начин. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните инж. Мирослав Маринов по време на първото заседание на работната група за изготвяне на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за горите, което се проведе в МЗХ. Той изтъкна, че промените са в изпълнение на ангажиментите за законодателни инициативи, които са част от Управленската програма на страната ни за периода юни 2023 до декември 2024 г.  Заместник-министър Маринов заяви, че основната промяна е обособяването на Изпълнителната агенция по горите като самостоятелна Държавна агенция по горите.

Той съобщи, че ще бъдат организирани срещи с всички заинтересовани страни в избрани региони в страната. „Идеята за отделянето на ИАГ от Министерство на земеделието и храните  е от 3 години. През 2022 г. не успя да бъде реализирана и да се изготви законопроект. Темата е изключително важна и отговорна и трябва да има баланс на всички интереси. Надявам се, че ще успеем да я финализираме“, посочи заместник-министър Маринов. Той изрази надежда, че националната инвентаризация, която също е включена в управленската програма на страната, ще намери място в новия Закон за горите. "Трябва да търсим и решение на проблема с горите в земеделските територии, защото той е от изключително значение за сектора“, добави заместник-министърът.

В дискусията взеха участие народният представител Васил Тодев, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Стоян Тошев, директори на държавни предприятия в страната и Регионални дирекции по горите, представители на Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по горите, Лесотехническия университет, Съюза на лесовъдите, браншови и неправителствени организации от горския сектор.

Всички заинтересовани страни ще могат в 14-дневен срок да изпращат своите предложения за структурата и функциите на новата Държавна агенция по горите. Становищата и мненията ще бъдат обобщени от работната група, а след това ще бъде проведено заседание, на което ще бъдат разгледани детайлно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.