1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Страната ни е застрашена от различни заболявания по животните

Страната ни е застрашена от различни заболявания по животните

Само в Странджа има близо 10 хиляди възприемчиви животни

Страната ни е застрашена от различни заболявания по животните, опасността идва от Гърция и Турция. Настъпването на болестите по добитъка може да причини сериозни проблеми не само на животновъдите, но и на цялата държава, коментира директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

Разрешителните за придвижване на живи животни в граничните области на страната ни с Гърция и Турция вече ще се подписват лично от изпълнителния директор на Агенцията. Това се налага след бума на заразни болести по животните в съседните държави.

Заради зелената граница с Гърция страната ни е в непрекъснат риск от разпространение на нодуларен дерматит, което е наложило значително проверките във фермите в пограничните райони. Всяка ферма в областите, които граничат с Гърция и Турция, се проверява от специалисти на Българската агенция два пъти в седмицата, за да се види дали няма клиника на заболяването и в случай, че бъде открита такава животните да бъдат умъртвявани, допълни д-р Илиев. Заплаха има и от болести, които се разпространяват през дивите животни.

Само в Странджа има близо 10 хил. възприемчиви животни. Затова е необходимо да се направи ваксинация на животните в Турция. Заради болести по добитъка има лекари, дадени на дисциплинарен съвет, както и един уволнен лекар във Варна. Ще бъде удължен срока на програмата за имунопрофилактика на здравето на животните, вместо 1 година, програмата ще бъде тригодишна.

Когато промените в Закона влязат в сила, имунопрофилактиката ще бъде внесена за осъществяване. По този начин контролът върху здравето на животните ще се прави през цялата годината, а не само през ноември и декември.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.