1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Светла Бъчварова: Заради дъждовете жътвената кампания се бави с около седмица

Светла Бъчварова: Заради дъждовете жътвената кампания се бави с около седмица

Зърнопроизводителите с по-ниски приходи, могат да получат компенсации

Забавянето на жътвената кампания в страната заради продължителните дъждове е с около една седмица, каза зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова. По думите й зърното, което в момента се прибира, е с много по-висока влажност – около 15 %, което означава, че трябва да се суши. „Днес съм възложила на контролно-техническата инспекция, която регистрира земеделската техника, да направи справка дали има такива сушилни, които да се ползват, за да могат да се предприемат мерки за изсушаване на зърното”, обясни Бъчварова. Техниката за сушене на зърното обаче е много скъпа и вероятно много малко стопани ще разполагат с нея.
В земеделското министерство все още няма данни за качеството на реколтата на пшеницата. Такава оценка се прави след като се прибере цялото зърно.
Бъчварова увери, че в момента се събира информацията от регионите на страната за добивите от пшеница. „Последната справка от петък миналата седмица беше за 22 % от прибраните площи, като средно добивът при пшеницата е около 340 кг на дка”, обясни зам.-министърът.
Зърнопроизводителите с по-ниски приходи от миналогодишните години могат да получат компенсации, каза Светла Бъчварова. Компенсациите могат да бъдат предоставени на базата на регламент 18/57 от 2006 г. на Европейската комисия. Фермерите могат да подават документи за това в Разплащателната агенция в края на годината. Средствата ще бъдат обаче национални, а не европейски./focus-news.net

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.