1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Светлана Боянова: Готвим информационна кампания за ос 2 на Програмата за развитие на селските райони

Светлана Боянова: Готвим информационна кампания за ос 2 на Програмата за развитие на селските райони

Снимка:

МЗХ ще предприеме мерки, които да подобрят усвояването на средствата за екоземеделие

Усвояването на средствата по ос 2 на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е около 8 % от всички средства до 2013 г. Това каза зам.-земеделският министър Светлана Боянова, предаде Агенция "Фокус".

Според нея процентът е много малък и в тази връзка от Министерството на земеделието и храните ще предприемат мерки, които да подобрят усвояването на средствата за екоземеделие. Предвижда се да бъдат увеличени нивата на плащане, ще се променят някои процедурни правила, които да помогнат на земеделските производители да кандидатстват.

„Освен това предвиждаме преди стартирането на кампания 2011 да направим в рамките на техническата помощ по Програмата нова информационна кампания, на която да бъдат разяснени промените в съответните наредби по отделните мерки в ос 2. Ще се е съсредоточим върху три неща – увеличаване на плащанията, ясна и силна информационна кампания, информиране и обясняване за какво се предоставят средствата, за какво се подпомагат и облекчаване на процедурите където се налага. Към момента обаче аз не смятам, че процедурите са много тежки, а по-скоро, че не се познават добре”, обясни Боянова.

Според нея, може би само изглежда, че процедурите са сложни. Объркването по думите й идва от това, че например в 214 мярка „Агроекологични плащания” има много дейности, които могат да бъдат подпомагани и естествено, когато има повече дейности и направления, има повече изисквания. "От друга страна се предполага, че един човек, който е земеделски производител и произвежда биологична продукция, е много добре запознат в детайли с дейността, която иска да извършва с или без подпомагането по програмата. Изискванията за биопроизводство са по-сложни и не са свързани с това дали има подпомагане или не. Може би от това идва объркването – по-скоро от многообразието на дейностите, които могат да бъдат подпомогнати”, коментира зам.-министърът.

По ос 2 има следните мерки – 211 и 212, по които се подпомагат хора в необлагодетелстваните райони, включени в списък. Всеки може да види дали земите му попадат в този списък, обясни Боянова, след това се подава заявление с общото заявление за директните плащания и се изчислява компенсаторното плащане. Другата мярка е 214 за агроекологията. Проблемът при нея идва от недостатъчната информираност, а не че има някакви сложни процедури, посочи Боянова. „Все пак ние създадохме работна група, на която отново ще бъдат поставени на обсъждане проблемите при усвояването на средствата за агроекология и ще се търсят варианти за тяхното решаване”, каза още тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.