1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Светлана Жекова: Трябва да се концентрираме върху възможните решения, а не върху това, откъде идва проблемът

Светлана Жекова: Трябва да се концентрираме върху възможните решения, а не върху това, откъде идва проблемът

Заинтересованите страни обсъдиха как да бъдат размразени средствата по ОП „Околна среда 2007 – 2013 г“

На работна среща с представители на Националното сдружението на oбщините в България и Камарата на строителите, министърът на околната среда и водите Светлана Жекова, заедно с вицепремиерa Екатерина Захариева и министърът на финансите Румен Порожанов, обсъдиха основни въпроси, свързани с една от приоритетните теми на служебния кабинет – финализиране преговорите с ЕК за размразяване на спрените средства по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г“. По време на нея, всяка една от засегнатите страни, свързани с реализация на програмата, изказа своите впечатления, притеснения и препоръки за бъдеща съвместна работа. 
 
„Мога да ви уверя, че ние ще имаме политическата воля и ще направим всичко, което е по силите ни, за да доведем преговорите с ЕК до успешен резултат. На този етап трябва да се концентрираме върху възможните решения, а не върху това, откъде идва проблемът. Тази среща беше изключително важна за мен, защото имахме възможността да проведем един откровен диалог с общините и със строителите. Ние всички имаме една обща цел и точно заради това вярвам, че само чрез партньорство и диалог бихме могли да я реализираме“, категорична беше министър Жекова.
 
„Ние излизаме оптимистично от тази среща и вярвам, че ще бъде направено много, за да се възстановят плащанията по различните програми“, категоричен беше и председателят на Камарата на строителите Светослав Глосов. 
 
Министър Светлана Жекова подчерта още, че краткото време е стимул да се работи още по-бързо, качествено и в срок. В уверение на това изтъкна, че в резултат на усилията на екипа й, до края на месеца ще бъде свикан Съвет на директорите на Фонд ФЛАГ, на който се очаква да се одобри възстановяване на разплащанията по вече сключени договори за кредитиране на 43 проекта в размер на 13,5 млн. лв., както и да се ускори разглеждането на апликационните форми на 29 общини за нови 41 проекта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.