1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Световната търговска организация осъди колумбийските мита за замразени картофки от ЕС

Световната търговска организация осъди колумбийските мита за замразени картофки от ЕС

Стойността на европейския износ на замразени картофки за южноамериканската страна е сравнително малка

Въведените от Колумбия вносни мита за замразени бланширани картофи от Европейския съюз са неправомерни, реши арбитражната комисия на Световната търговска организация.
 
„Колумбия не е представила достатъчно доказателства за дъмпинг, вреда или връзка между импорта на продуктите и предполагаеми щети“, се казва в решението.
 
Спорът започна през 2018 година, когато Богота наложи мито в размер на 8%, за да ограничи вноса на евтини замразени картофки от Белгия, Нидерландия и Германия. Според Колумбия тези стоки са наводнили местния пазар след влизането в сила през 2013 на търговско споразумение между Европейския съюз от една страна и Еквадор, Перу и Колумбия от друга. В отговор износителите, заедно с Европейската комисия, подадоха жалба пред Световната търговска организация с аргумента, че колумбийските мерки не са оправдани и ощетяват компании в целия Съюз.
Стойността на европейския износ на замразени картофки за южноамериканската страна е сравнително малка – едва 19 милиона евро на година. Въпреки това спорът има символично значение, особено за Белгия, която се смята за страната, измислила пържените картофки.
 
През 2020 година, когато спорът стигна до арбитраж, тогавашният търговски комисар в Брюксел, Фил Хоган, изтъкна, че Съюзът е длъжен да използва всички възможни средства за премахване на търговските ограничения, които вредят на европейските компании.
 
Въпреки решението на Търговската организация, спорът все още не е приключен. В очакване на окончателното решение на СТО наложените от Колумбия мита засега остават в сила, а Богота веднага внесе обжалване, по което арбитражът трябва да се произнесе в рамките на 90 дни. В случай, че обжалването бъде отхвърлено, Колумбия ще трябва или веднага да отмени митата, или в срок, договорен с Европейския съюз, или посочен от Световната търговска организация.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.