1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Световният конгрес по лозарство и винарство започва днес

Световният конгрес по лозарство и винарство започва днес

България е домакин на 40-то юбилейно издание на най-важното събитие в света на виното

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще открие днес Световния конгрес по лозарство и винарство. Официалната церемония започва от 11:00 ч в хотел „Маринела", зала „ЕФЕ". Форумът ще продължи до 2 юни.

България е домакин на 40-то юбилейно издание на най-важното събитие в света на виното за годината. В София пристигат делегати от всичките 46 държави-членки на Международната организация по лозата и виното - OIV. Очакват се близо 1000 делегати от цял свят, които ще имат възможността да научат повече за българското вино.

„България ще бъде домакин на това уникално и в световен мащаб събитие, което позволява на представители на правителствата, на научни институти и индустрии да се срещнат", заяви проф. д-р Моника Кристман - президент на Международната организация по лозата и виното. Основната тема е „Лозата и виното: Наука и Икономика, Култура и Образование".

Сред участниците в конгреса са висши представители на държавната власт и бизнеса, водещи световни експерт и енолози, дегустатори, видни търговци на вина, лозари и винопроизводители. В рамките на събитието се поставят основните въпроси, които засягат сектора, и се взимат решения за конкретни политики за развитие на винарството и лозарството. Гостите ще имат възможност да се запознаят и дегустират продукцията на български производители в ключови за винопроизводството райони в България.

Провеждането на конгрес от такъв ранг у нас е голяма реклама за българското вино и за България, като водеща страна винопроизводител. България е шестият най-голям износител на вино. Провеждането на конгреса у нас ще увеличи експорта през следващата година значително. Събитие от подобен мащаб дава рядка възможност за популяризиране на българското вино и на България като винена дестинация.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.