1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Свинското месо не е опасно, казва министър Валери Цветанов

Свинското месо не е опасно, казва министър Валери Цветанов

Съвместна пресконференция на аграрното и здравното министерство

"Няма никаква опасност от заболяване от т.нар. свински грип при консумация на свинско месо, подобни съмнения са абсолютно неоснователни" - това заяви земеделският министър Валери Цветанов на съвместна пресконференция със зам.-министъра на здравеопазването Емил Райнов в Министерския съвет, съобщава „Дневник”.

На днешното си заседание правителстово е утвърдило позиция за мерките, които България взима срещу разпространението на вируса, която по-късно днес здравният министър Евгений Желев ще представи на извънредна среща на министрите на здравеопазването от ЕС.

Цветанов и Райнов декларираха, че се взимат всички необходими мерки за опазване здравето на хората и безопасността на храната. Здравното министерство упражнява силен контрол над респираторните заболявания и случаите на грип в страната, проверява се готовността на болниците за приемане на пациенти с подобни симптоми, каза Емил Райнов. Той добави, че в момента ведомството му държи на склад 82 хиляди ваксини "Тамифлу" и 160 хиляди "Ремантадин". Той отрече медийни публикации, че тези медикаменти са изчерпани от аптеките в страната.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.