1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Тази година директната подкрепа идва по-рано

Тази година директната подкрепа идва по-рано

Плащането от 16 октомври – до 70% от размера на подкрепата

Както вече Agro.bg информира, с месец и половина по-рано започва изплащането на директната подкрепа по Схемата за единно плащане на площ за 2009 г. Това реши Управителният комитет за директни плащания към Европейската комисия, с активното участие на българската делегация, съобщават и от МЗХ. Заседанието на Комитета се проведе на 17 юни 2009 г. в Брюксел.

Плащанията до момента се извършваха в периода от 1 декември до 30 юни на следващата календарна година. Само за тази година изплащането на средства по линия на директните плащания ще започне от 16 октомври 2009 г., а не от 1 декември. Тази мярка е наложителна с цел да се подпомогнат земеделските стопани за преодоляване на сериозните трудности през тази година в резултат на високите разходи за производство и ниските цени на земеделската продукция.

Плащането от 16 октомври т.г. ще е до 70% от размера на подкрепата по заявленията за подпомагане по СЕПП за 2009 г. и ще може да се извършва само след окончателното приключване на проверките на условията за допустимост. След 1 декември 2009 г. земеделски стопани ще получат пълният размер на подкрепата.

Формалното приемане на мярката и публикуването й в „Официален вестник” на Европейския съюз ще стане до няколко седмици. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.