1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Тереза Мей претърпя ново поражение

Тереза Мей претърпя ново поражение

Първите реакции от Европейския съюз не са особено обнадеждаващи

Ново поражение за Тереза Мей. С 391 на 242 гласа британският парламент за втори път отхвърли споразумението за Брекзит. До 29 март, когато Обединеното кралство би трябвало да напусне Общността, остават около две седмици.

За сряда е насрочен нов вот в Камарата на общините, при който депутатите трябва да решат дали страната да излезе без сделка от Съюза. Народните представители от правителствената коалиция ще могат да гласуват по съвест, т.е. няма да са длъжни да спазват определена от Мей линия. Ако и това гласуване се провали, в четвъртък ще има трето. Въпросът тогава ще е дали Лондон да поиска отлагане.

"Ако Долната камара реши да напуснем без сделка Европейския съюз на 29 март, задачата на правителството ще бъде да осъществи това решение", заяви Тереза Мей след поражението във вторник. Мей смята, че най-добрият вариант за Великобритания е да има сделка.

От своя страна лидерът на опозицията Джеръми Корбин окачестви споразумението с Брюксел като "окончателно умряло". Затова лейбъристите ще предложат нов план за излизане, който включва по-тесни връзки с Брюксел.

Първите реакции от Европейския съюз не са особено обнадеждаващи. Говорител на Жан-Клод Юнкер обяви, че Комисията е "силно разочарована от факта, че британското правителство не е успяло да събере мнозинство, което да подкрепи споразумението, сключено през ноември".

Ябълката на раздора в лондонския парламент за пореден път се оказа вътрешноирландската граница. При последната си среща с Жан-Клод Юнкер в понеделник Тереза Мей беше договорила Северна Ирландия да остане поне до края на 2020 година в митническия съюз, като дотогава се търси друго решение на проблема. За Брюксел и Лондон е много важно на тази граница да няма проверки, тъй като в противен случай конфликтът в Ирландия може да се възпламени отново.

Остане ли Обединеното кралство или част от него в митническия съюз, това ще означава обаче, че Лондон няма да може да сключва споразумения за свободна търговия с други държави, като Китай или Съединените щати. Това беше един от основните аргументи на британските политици, които настояваха за Брекзит. Затова хардлайнерите поискаха Великобритания да получи правото едностранно да прекрати действието на временното решение за ирландската граница. Брюксел обаче категорично отхвърли това искане.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.