1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Тютюнопроизводителите получават още 35 млн. лв. до края на август

Тютюнопроизводителите получават още 35 млн. лв. до края на август

Министърът призова и тютюнопроизводителите да се сдружават

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов обяви в Исперих, че до края на месеца ще бъдат отпуснати и останалите 35 млн. лв. на тютюнопроизводителите. Това е втория транш от предвидените 70 млн. лв. от правителството.

Министърът призова и тютюнопроизводителите да се сдружават. Той се срещна с тях и други земеделски производители от региона на Исперих. Европейската комисия възнамерява в новия програмен период след 2014 г. сдруженията на производителите да разпределят държавните помощи в различните сектори на земеделието. В България липсват такива сдружения, каза той. Според него при това положение след 2014 г. можем да губим средства, защото няма да има кой да ги разпределя.

„Ако имате сдружение ще предавате по голям обем продукция. Така може да договаряте по-високи цени и да продавате директно без посредници”, каза министър Найденов. Допълнително производителите в сдружение могат да договарят по-ниски цени на горивата, торове, препарати и други. Министърът подчерта, че се отпускат европейски средства на 100% за издръжка на сдружението, за офис, техника и други.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.