1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Три животновъдни организации ще се обединят през септември

Три животновъдни организации ще се обединят през септември

Ще защитават интересите си по-добре в земеделското министерство

Три животновъдни организации ще се обединят в една браншова структура през септември, заяви пред агенция "Фокус" председателят на Браншовия съюз на животновъдите Йордан Каймаканов. Националната асоциация на животновъдите на Бойко Синапов, Националната развъдна асоциация на млеко и месопреработвателите на Христо Друмев и браншовия съюз ще се обединят, след като през последната година протестиращи фермери само се деляха помежду си.

"С Бойко Синапов вече два месеца сме направили обединение и сега предстои да направим един общ съюз, за да има само една организация", каза той. Фермерите няма да протестират, а ще обсъждат проблемите на бранша чрез диалог със земеделското министерство, отбеляза Каймаканов.

Досегашните протести на животновъдите са били, за да се лови риба в мътна вода, смята той. В такава ситуация много хора с млечни квоти, но без крави в крайна сметка получават субсидии без право. Според 65-годишният фермер от пловдивското село Цалапица – когато трите организации се обединят, животновъдите ще могат да защитят интересите си по-добре в земеделското министерство.

Изкупната цена на кравето мляко продължава да е ниска за производителите и висока за преработвателите. Тя варира от 20 до 60 ст. за литър в зависимост от качеството. Млякото в останалите европейски страни е средно 20 евроцента.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.