1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Целта на МЗХ е да изгради икономически стабилни земеделски производители

Целта на МЗХ е да изгради икономически стабилни земеделски производители

Вкусът към добрата храна трябва да се възпитава

„Целта на Министерство на земеделието и храните е да изгради икономически стабилни земеделски производители.” Това заяви заместник-министър Георги Костов при откриването на 26-тото поредно представяне на кампанията „Подкрепяме българското” в област Кюстендил. Той посочи пред близо 100 земеделски стопани, че Министерство на земеделието и храните води устойчива политика на подкрепа на българския производител и като илюстрация на това представи последните решения на Управителния съвет на фонд „Земеделие” за допълнително подпомагане на стопаните в секторите "Мляко", "Плодове и зеленчуци" и ягодоплодни, "Пчеларство" и по отношение възстановяване на акциза за горивата. Същевременно заместник-министърът подчерта, че едно от ясните послания на тази кампания е, че всеки земеделски производител, който ползва подкрепа, трябва да изгради у себе си трайна бизнес нагласа, че производството му трябва да е икономически устойчиво и жизнеспособно и без субсидии.  „Не трябва да развиваме земеделието заради субсидиите, а заради нуждите на пазара”, посочи доц. Костов

Заместник-министърът подчерта, че вкусът към добрата храна особено у младите хора трябва да се възпитава и представянето на качествени образци от родното производство при директен контакт на производител и краен потребител, спомага в голяма степен за това. Заместник-министърът подчерта, че е устойчива политика на Министерство на земеделието и храните да подкрепя българския производител и да подпомага директния контакт с  потребителя, който търси качествени, безопасни и вкусни храни. Амбицията е тази кампания да продължи и да бъде разширена, като логото и посланията й станат трайна част от нашето ежедневие. Българските производители заслужават да бъдат поощрявани и техните продукти да намерят място и в търговските вериги, и на специални щандове на традиционните пазари в градовете с търсените, качествени и вкусни свои образци, заяви зам.-министър Костов.

31 изложители представиха традиционните за района на Кюстендил разнообразни сортове ябълки и круши, семена, боб, тикви, млечни произведения по време на изложението, открито на централния площад в Кюстендил.

На събитието присъстваха кметът на града Петър Паунов, областният управител на Кюстендил Виктор Янев и депутатите Кирил Калфин и Иван Ибришимов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.