1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Цветан Димитров представи проектозакона за браншовите организации в Пампорово

Цветан Димитров представи проектозакона за браншовите организации в Пампорово

Снимка:

В работната група по създаването му са участвали около 20 различни организации

 Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров откри кръгла маса на тема – „Закон за браншовите организации в земеделието и в политиката на България по отношение на ОСП на ЕС за периода 2014-2020 г.”. Димитров представи проекта на закона пред президента на Европейската федерация по храни, земеделие и туризъм Бруно Ванони и представители на различни браншови организации в България.

Идеята за създаването на този закон е във въвеждането на правила за браншовите организации и ред за определяне на представителност, поясни заместник-министърът. В работната група по създаването му са участвали около 20 различни организации, пред които основен мотив е възможността да се създадат подходящи критерии, както за производителите, така и за преработвателите на земеделска продукция. На този етап законът е внесен на първо четене в Народното събрание.

На кръглата маса бяха дискутирани условията за членство в браншова организация, която да бъде представена на национално ниво. Това от своя страна ще доведе до формиране на единна позиция на организациите. Обсъждано беше също да има или да няма критерии като членска маса и относителен дял на производство в национален мащаб. Представителите на браншовите организации разгледаха положителните и отрицателните страни на този закон и всички единодушно застанаха зад идеята от необходимостта на неговото приемане.

Кръглата маса бе организирана съвместно от Националната федерация „Земеделие и горско стопанство” на КТ „Подкрепа” и Фондация „Фридрих Еберт”. На нея присъстваха заместник-областният управител на Област Смолян инж. Чавдар Фурлански и Анелия Начева, председател на НФ „ЗГС” към КТ „Подкрепа”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.