1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Цветан Димитров: Ще се опитаме да разпределим субсидиите тази година по-справедливо

Цветан Димитров: Ще се опитаме да разпределим субсидиите тази година по-справедливо

Снимка:

Субсидиите при животновъдите формират едва 6 % от стойността на животновъдната продукция, докато при зърнопроизводителите този процент е 22

Когато влязохме в земеделското министерство, за животновъдите имаше единствено три схеми за подпомагане. През 2010 г. станаха осем, за през тази година вече са 11. Догодина планираме още една нова схема, каза в интервю за Агенция „Фокус” заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров. Схемите по един или друг начин дават различни възможности на животновъдите да усвояват повече средства.

От земеделското министерство ще се опитат тази година да разпределят справедливо субсидиите между животновъди и зърнопроизводители.

През годините субсидиите при животновъдите формират едва 6 % от стойността на животновъдната продукция, докато при зърнопроизводителите този процент е 22. Очевидно е, има близо 4 пъти неравнопоставеност между единия и другият сектор, което е проблем в национален мащаб, коментира Димитров.

„На никой не му е приятно да живее и да работи, в това число и на българските животновъди в период, когато се извършва реформа и преструктуриране на сектора и от тази гледна точка недоволството на много от хората е обяснимо. Все пак те изпитват трудности в този момент. Ако наистина има недоволни от животновъдите, то би трябвало обективно това да са птицевъди и свиневъди, които последните години не получаваха никакво подпомагане. Именно заради това за следващите години планираме за тях един финансов ресурс, за да може и тези сектори да получат съответната финансова подкрепа и да станат равнопоставени на колегите си от другите европейски страни”, каза зам.-министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.