1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Цветница е...

Цветница е...

Седмица преди Великден

 

Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се празнува в православната църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден. На този ден християнската църква празнува влизането на Исус Христос в Йерусалим. В църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите — с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос.

Цветница е любим празник на мнозина, това е празника на цветята и настъпилата пролет. Имен ден празнуват всички, които носят имена на цветя, храсти, дървета. Затова може би народът ни го възприема като пролетен, цветен празник, ден на цветята, младостта и възраждането на живота в природата.

 

 

______

Agro.bg честити именния ден на управителя на „Агромедия” Цветан Гърбешков и му пожелава и много, и дълги години живот, здраве и успехи!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.