1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Туризмът допринася за 8% от вредните емисии, според изследване на учени от Австралия

Туризмът допринася за 8% от вредните емисии, според изследване на учени от Австралия

"Най-вредни" са туристите от Съединените щати и Китай

Туризмът допринася за 8 процента от вредните емисии, според изследване на учени от Австралия. Проучването отчита не само транспортът и хотелският престой, а цялостният карбонов отпечатък на сектора.

При предишни изследвания стойностите са били по-ниски. През 2010 година изхвърлените от туризма вредни емисии са изчислени на 1,12 милиарда тона въглероден двуокис, което тогава е било 3 процента от общите емисии.

Тези анализи обаче не включват всички основни елементи от туризма и не дават ясна представа за карбоновия му отпечатък, смятат експертите от Сидни. Затова те са добавили и влиянието на храните и напитките, както и на допълнителните услуги, предоставяни на почиващите. Изчисленията са базирани на данни от 189 държави и показват, че "най-вредни" са туристите от Съединените щати и Китай, а Германия е на трето място. Само за една година немските летовници са предизвикали карбонов отпечатък в размер на 329 милиона тона въглероден диоксид. След тях се подреждат туристите от Индия, Мексико, Бразилия, Канада и Япония.

За периода от 2009 до 2013 година вредните емисии, причинени от туризма, са се увеличили от 3,9 на 4,5 милиарда тона. Това е годишен ръст от 3,3 процента. Прогнозата на учените е, че до 2025 година това количество ще достигне 5 милиарда тона въглероден двуокис.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.