1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Удостоверения за декларираните площи по схемите за единни плащания

Удостоверения за декларираните площи по схемите за единни плащания

Меморандумът за разбирателство с търговските банки действа

Издаване на удостоверения за декларираните площи по схемите за директни плащания започна във всички областни Разплащателни агенции, съобщиха от Министерството на земеделието.

Документите ще служат пред търговските банки за кредитирането по схеми и мерки на Общата селскостопанска политика и Общата рибарска политика на Европейския съюз. Удостоверенията се издават въз основа на  Меморандума за разбирателство с търговските банки.

Според Меморандума земеделските производители ще могат да ползват банкови кредити, преди да са получили преведени помощите. Особеният залог представлява теглене на кредит срещу очаквана субсидия. Така стопаните, които в периода 1 март – 9 юни са подали заявления и обработват земята си, имат право да получат част от очакваните субсидии по Схемата за единно плащане на площ авансово, чрез договаряне с търговските банки.

Общият бюджет по Схемата за единно плащане на площ за Кампания 2009 е в размер на над 287 милиона евро. Субсидията, която Разплащателната агенция ще предоставя на земеделските стопани по Схемата за единно плащане на площ за хектар е в размер на 158 лв., а допълнително по линия на националните доплащания, те ще получат 75 лв. за хектар.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.