1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Уловът на калкан – забранен от днес

Уловът на калкан – забранен от днес

Изчерпахме си квотата

Със заповед на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов от днес се забранява улова на калкан. Забраната се въвежда във връзка с изчерпване на определената за България квота за улов на калкан за 2009 г. в размер на 50 тона. След извършена справка в Информационната система на ИАРА към 30 март 2009 г. е установено изчерпването на квотата за калкан за тази година, като данните за улова на калкан са в размер 44 895,15 кг.

Забраната важи и за съхранението на борда, трансбордирането и разтоварването на калкан  от риболовни кораби, регистрирани в Р България и плаващи под нейн флаг във водите на Черно море.  С мярката се налага риболовните уреди, предназначени за улов на калкан, заложени преди 1 април 2009 г. да бъдат извадени от водата и приведени в неработно състояние  в срок до 3 април 2009 г., като само в този период се разрешава извършването на разтоварвания на калкан.

Настоящата заповед не се прилага за риболовни дейности, извършвани  за целите на научни  изследвания, за които  Комисията на Европейския съюз е била предварително уведомена.

Контролът по изпълнение на заповедта се възлага на заместник-министъра на земеделието и храните Бюрхан  Абазов и изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Марин Димитров.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.