1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ускорява се изготвянето на ортофотокарта на земеделските земи

Ускорява се изготвянето на ортофотокарта на земеделските земи

Сроковете ще бъдат спазени

Правителството реши доставката на сателитни изображения, предназначени за изработване на цифрова ортофотокарта на 40% от обработваемите земи в България, да бъде възложена чрез процедура на договаряне без обявление при условията на Закона за обществените поръчки. По този начин ще бъде спазен срокът 30 септември 2009 г. за изготвянето на ортофотокартата. Той е фиксиран в Плана за действие, съгласуван с ГД „Земеделие и развитие на селските райони” на Европейската комисия и е свързан с прилагането на интегрираната система за административен контрол (ИСАК) в България. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Одобрената от правителството мярка за ускоряване изготвянето на ортофотокарта се налага, тъй като предишното ръководство на МЗХ не е провело необходимата процедура по ЗОП, което застрашава спазването на сроковете, функционирането на ИСАК и може да доведе до санкции за страната ни в размер на от 5 до 100 процента от предвидения финансов пакет.

Последващата обработка на сателитните изображения може да се извърши от Министерството на отбраната чрез военно-географската служба на Българската армия. Изготвената на тази база цифрова карта ще бъде доставена на МЗХ в срок до 30.11.2009 г.

В комисията за провеждане договарянето с кандидатите за определяне условията на договора за извършване на доставката ще участват представители на министерствата на земеделието и храните, на правосъдието, на отбраната и на финансите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.