1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Установени са 14 положителни проби за шап при животни в с. Граматиково, община Малко Търново

Установени са 14 положителни проби за шап при животни в с. Граматиково, община Малко Търново

Снимка:

Движението на животни в селото е напълно забранено, ограничено е и движението на хора в района

Установени са положителни резултати за шап при кръвни проби от една крава и 13 дребни преживни животни в с. Граматиково. Наличието на антитела е установено при пробите, които ветеринарните лекари взимат повторно от животните в рисковия район заради 20-дневния инкубационен период на заболяването. До момента са изследвани около 1 100 проби от населени места в общините около огнищата, като само тези 13 са положителни.

Селото се намира в община Малко Търново и попада в 10-километровата предпазна зона около първите две огнища на шап. За да се спре разпространението на заболяването, съгласно утвърдения от Европейския съюз план,  се налага да бъдат умъртвени 149-те възприемчиви към шап животни в селото – 1 крава, 38 овце и 110 кози. Движението на животни в с. Граматиково е напълно забранено, ограничено е и движението на хора в района.

Комисия към Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) ще направи опис на умъртвените животни, на базата на който ще бъдат определени обезщетенията, които ще се изплащат на собствениците им. Компенсациите на собствениците в с. Кости бяха изплатени в края на миналата седмица. Още 106 522,90 лв. ще бъдат изплатени през тази седмица на собствениците на умъртвени животни в с. Резово.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.