1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Устойчивото управление на горите, общинска собственост беше обсъдено на работно съвещание

Устойчивото управление на горите, общинска собственост беше обсъдено на работно съвещание

Беше приета Резолюция за активно стопанисване, опазване и защита на горите

Регионалната дирекция по горите – Благоевград проведе работно съвещание за устойчиво управление на горите, общинска собственост с експерти от Изпълнителна агенция по горите, Регионалните дирекции по горите, кметове на общини и специалисти в общинските горски структури и други. Официално мероприятието беше открито от областния управител на Благоевград Муса Палев. Изпълнителният директор на ИАГ инж. Григор Гогов подчерта, че се надява  с общи усилия, партньорство и конструктивен диалог да бъдат намерени верните решения за постигане на устойчиви резултати и осигуряване на дългосрочни ползи за горския отрасъл.  Инж. Гогов се надява, че собствениците на гори и земи от горския фонд ще продължават да прилагат съществуващия опит, както и новите модели на стопанисване на горите, за постигане на още по-успешни резултати в опазването на горския ресурс. Основен приоритет за всички е необходимостта от мобилизиране на усилията на отговорните институции за подобряване и поддържане ефективното управление на общинските гори.

На срещата бяха дискутирани проблеми, свързани с управлението и стопанисването на горите на общините. Целта на съвещанието бе създаване на предпоставки за организиране и ефективно управление на общинските гори и ползването от тях. В началото на срещата директорът на Регионална дирекция на горите-Благоевград инж. Георги Янкулов представи доклад за състоянието на горската собственост в област Благоевград. Той обобщи информацията за площта на горите на общините в горските територии и върху територии за земеделско ползване, както и състоянието на организацията на управлението, ползването от горите на общините от област Благоевград - горски структури, горскостопански планове.

И.д. Директорът на дирекция „ГЛД“ в ИАГ д-р инж. Ценко Ценов представи информация за характеристиката на горската собственост и особеностите на вида на нейното управление, в светлината на изискванията на Закона за горите.

Ролята и мястото на Асоциация на общински гори в дейностите на общините при стопанисването и управлението на горите представи инж. Тихомир Томанов, изпълнителен директор на Асоциация общински гори.

Каква е готовността за съвместни действия между общините и областната администрация представи Георги Пармаков, началник на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Делегатите на съвещанието приеха Резолюция, свързана с общинските гори, които трябва да бъдат поставени в условия на активно стопанисване, опазването и защитата на горите трябва да спомага за тяхното ефективно управление и ползване, както и изграждане на общински горски структури, обезпечени с компетентни и отговорни служители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.