1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В Държавен вестник вече е публикувана дългоочакваната Наредба №5

В Държавен вестник вече е публикувана дългоочакваната Наредба №5

Започва подаването на заявления по схеми и мерки за подпомагане

Предварителна регистрация в Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП) и предварителна регистрация на животните в Системата за идентификация към НВМС са двете основни условия, които трябва да изпълнят земеделските стопани, които искат да получат средства по схемите за национални доплащания за животни. Условията са записани в обнародваната вече в Държавен вестник Наредба №5 за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за подпомагане на площ.

Регистрацията на земеделските площи, с които се кандидатства за подпомагане се осъществява в общинските служби по земеделие по местонахождението на площите. За всички регистрирани в една общинска служба по земеделие площи кандидатът ще получава карти на тези площи и „Таблица на използваните парцели” с наличните в СИЗП данни за тях.

Регистрацията на животните в Системата за идентификация и регистрация на животните ще се извършва от официалните общински ветеринарни лекари по местонахождение на отглежданите животни. За всички регистрирани животни кандидатът ще получава разпечатани двете „Таблица на отглежданите животни”, попълнени  с наличните в СИРЖ данни за тях.

След като са регистрирали площите и/или животните си, земеделските стопани трябва да подадат в общинските служби по земеделие, според местоживеенето или адреса на управление на фирмата си, попълненото си вече Заявление за регистрация и комплект документи, който е различен за различните схеми и мерки за подпомагане, за които се кандидатства. Експертите в общинските служби ще предоставят за всеки земеделски стопанин комплекта документи, необходим за мярката или схемата, по която той кандидатства.

Срокът за подаване на Заявления за регистрация, както и досега, е 15 май, като след тази дата на кандидатите ще бъде налагана санкция. Тя е в размер на 1% от дължимата субсидия за всеки ден просрочие.  Последният ден, в който ще се приемат заявления е 9 юни 2009 г.          

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.