1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В млечния сектор трябва да се търсят допълнителни държавни помощи

В млечния сектор трябва да се търсят допълнителни държавни помощи

Помощите по de minimis би следвало от 7500 евро на стопанство да бъдат увеличени на 15 000 евро

 

България държи свободните млечни квоти в страната ни да бъдат разпределени на фермерите, изпълнили европейските изисквания за производство на краве мляко. Това каза на пресконференция зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, след заседание на Съвета по европейски въпроси, предаде „Фокус”. Това становище по отношение на разпределението на млечните квоти е позицията на страната ни за предстоящото заседание на Съвета на европейския съюз по земеделие и рибарство на 7 септември.

България се присъединява към анализа на другите европейски държави, че положението в млечния сектора е много тежко и критично. От друга страна България пледира за увеличаване на обхвата на експортните субсидии, както като стойност, така и като позиции, включвайки номенклатурата на сирената.

България изразява позиция, че помощите по de minimis би следвало от 7500 евро на стопанство да бъдат увеличени на 15 000 евро.

България е на позиция, че в млечните сектор трябва да се търсят допълнителни държавни помощи, включително помощи за изкупуване на млечни квоти за краве мляко. Така страна ни може да изкупи около 250-280 хил. тона млечни квоти. Квотата за литър качествено мляко ще струва от 10 ст. до пазарните стойности 37-38 ст. на литър краве мляко.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.